Gruyere

A new residence located on 56 acres, this project was a carefully considered collaboration between Kingcraft and our clients, Devon and Brian. Designed to complement the amazing vistas of the Yarra Valley, the building is nestled into a rolling hill surrounded by views of lakes, vineyards and mountains.

Gruyere is largely self-sufficient, with no mains gas, sewer or water servicing the site. A clever combination of solar, rainwater collection and multi-fuelled hydronic heating, along with the use of thermally responsive materials allow our clients to admire their surrounds in modern comfort.

Rammed Earth walls and polished concrete floors provide a striking palette as soon as you enter the residence. Reclaimed timber posts seemingly prop the floating ceiling before fading from view, carefully orienteered to follow the exact line of the existing paddock fences – leading the eye from the front entry, through the house and to the creeks and lakes of the valley below. Expansive floor to ceiling glass throughout highlight and frame the views from every room and from all directions.

The client said:

Kingcraft came highly recommended by a close friend who had a major renovation and extension completed by them.

From our first meeting, we knew we had found our builder.

Kingcraft are highly organized and work to a tight schedule which is also shared with all trades to ensure timeframes are known and adhered to.

If you want a builder who will build what you want, how you want it, ‘pick Kingcraft’!

Devon and Brian, Gruyere

 

Project Overview:

• 52 weeks commencement to completion
• Designed by Cadox
• Front entry stone and gates by BRS Landscape